Czy brać ogrzewaną przednią szybę przy Webasto ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

Zamieszczone przez crom.de
    A co za problem dołożyć? Przecież może być nawet Ori sprzęt choć "zamiennik" lepszy, bo masz od razu z pilotem (do Ori też się da niby dołożyć jak napisał Enriquez).
    Mam jeszcze 3 lata gwarancji, wiec jest problem.
    Nastepne auto bedzie z webasto i grzana szyba.
    Black magic

Komentarz

• Leniwiec
      Rider
      • 2009
      • 624
      • Octavia IV (NX3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Chris11, wszystko się zgadza, z wyjątkiem
      - oszczędzam paliwo
      bo jak jeździsz głównie po mieście krótkie odcinki, to i tak swoje wyżłopie. Jak myślisz, czemu w podpisie moja poprzednia O2 1.4 ma większe spalanie niż obecna O3 1.8 :diabelski_usmiech
      Zamieszczone przez crom.de
      Zamieszczone przez Leniwiec
      miałem w O2 i przez 4,5 roku zero problemów z aku.
      No mi jedynie chodzi o codzienny użytek przed odpaleniem silnika i następnie krótki odcinek jazdy. Jakie Ty robiłeś odcinki w km i czasowo?
      Ja poza weekendami to jeżdżę w 95% po mieście odcinki 2-4km, więc Webasto w zimie chodziło prawie non-stop, odbiło się to na spalaniu ale tego ciepełka mi cholernie brakuje...
      Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

greg505, Dolozenie grzanej szyby to juz pewnie wieksza rzezba, ale webasto ASO powinno ogarnac w miare spokojnie, kwestia ile sobie zawolaja za ta przyjemnosc
        Patrzac po alledrogo mozna komplet ponizej 2tys wyrwac.. Policzmy nawet tysiac za robocizne i wyjdzie taniej niz przy zamawianiu nowej (4000).

Moja O3 RS

Komentarz

• mac_aaron
          Elegance
          • 2012
          • 984
          • Octavia III (5E3)
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
          greg505, Dolozenie grzanej szyby to juz pewnie wieksza rzezba, ale webasto ASO powinno ogarnac w miare spokojnie, kwestia ile sobie zawolaja za ta przyjemnosc
          Patrzac po alledrogo mozna komplet ponizej 2tys wyrwac.. Policzmy nawet tysiac za robocizne i wyjdzie taniej niz przy zamawianiu nowej (4000).
          Tylko że fabryczna ma integrację z komputerem, ustawiasz sporo opcji na ekranie, automatycznie dogrzewa silnik jak jest zimno. Jedyne czego brakuje, to odpalania webasto smsem.
          Ja poza weekendami to jeżdżę w 95% po mieście odcinki 2-4km, więc Webasto w zimie chodziło prawie non-stop, odbiło się to na spalaniu ale tego ciepełka mi cholernie brakuje...
          I to jest właśnie to - w trasie rzeczywiście średnio przydatne, ale na dojazdy do pracy na krótkie odcinki (gdzie nie zdążysz nagrzać silnika) jest świetne.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Dokladane ogrzewanie, tak samo jak szyba bedzie dzialac dokladnie jak ori. Kwestia jak i co sie doklada.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• krzyzakp
              L&K
              • 2013
              • 1016

mac_aaron, jak ktos kto mysli i wie zrobi, to tez bedzie przy ori webasto... Kwestia kodowania/ustawien w navi/komputerze auta i bedzie smigac - w koncu nie robia osobnej navi pod aut z webasto, osobnej pod auto z grzana dupa itp.. Max to sie roznilo by oprogramowaniem, choc i w to watpie - za duzo roboty aktualizowac nascie wersji, jak mozna jedna i wszystko zalezne od ustawien...

Moja O3 RS

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                Chyba jesteś niepoprawnym optymistą 8)
                Za ok 2 tys. zł to można rozbudować fabryczny dogrzewacz spalinowy do pełnego ogrzewania postojowego. Ale coś takiego chyba najczęściej w dieslach jest jak już.
                Założenie nowego "od zera" to wg mnie bardziej śpiewka 5 tys. zł minimum. I nie wydaje mi się, by dało się je tak spiąć z elektroniką auta, jak fabryczne - sterowanie tylko z pilota.

Dokładałem Eberspächer'a do Corolli, fakt że teraz to będzie dobre 9 lat temu, ale z tego co widzę po ofertach zarówno Webasto jak i Eberspächer, to piecyki są nadal te same, ceny zresztą też podobne :diabelski_usmiech Zmieniają się tylko jednostki sterujące, ale one były i są nadal dodatkowym elementem, extra płatnym :szeroki_usmiech

No chyba, że masz na myśli Webasto wyciągnięte z "rozbitka", tylko kto się wtedy zdecyduje na montaż tego w aucie na gwarancji, hm? 8)
                Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
                  L&K
                  • 2013
                  • 1016

Ceny podawałme po za ASO, bo wiadomo ze Ci nie pojda na to by bylo taniej niz szlo to zamowic...
                  Co do czesci - mowilem o tych z demontazu, gdzies gosciu twierdzil ze nie sa ani z robitka ani z anglika, ale jakos w to nie wierze Webasto kompletne mozna spokojnie wyciagnac z auta w pełni sprawne jak zaliczylo daszek albo tira w bagazniku, ew oberwało ostro w drugi bok... Nie sa to duze czesci, wiec idzie je wyciagnac...

Wiadomo ze na gwarancji to beda kokosy, bo ASO chce zarobic, choc do konca nie wiem jaki to by mialo miec wpływ na reszte auta - powinni umiec podlaczyc cos, co jest robione pod auto poprawnie i zaprogramowac - w fabryce to jakos robia.. Oczywiscie gwarancji na webasto nie oczekuje, ale nie beda chyba potem mowic ze problemy z tylnym zawiasem to skutek dolozenia webasto :P

Moja O3 RS

Komentarz

• lubek24
                    Rider
                    • 2013
                    • 597
                    • Octavia III (5E3)
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Próbowałem rok temu dołożyć Webasto do VW Tiguan. Oryginał używany to koszt 2 tys ale ASO ( zjechałem kilka i każdy rozkładał ręce ), inny piecyk Thermo Top C 5kW benzyna cena z pilotem i montażem zaczynała się od 8100 PLN a tańsze Thermo Top E 4kW benzyna od 7300 PLN. Z pilotem z ekranem + 1000 PLN.
                    Wydało mi się to troszkę chore jak zobaczyłem że skoda ma nowe fabryczne za 4tys .
                    No i kupiłem sobie O3 podstawą było 4x4 a na drugim miejscu webasto, a inne graty które są przydatne , chodź część z nich nie używam i teraz bym na pewno nie wziął np. PA lepiej wziąć kamerę cofania która była niedostępna, light assist - dawali w pakiecie Amazing inaczej bym nie kupił.
                    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Chris11
                      RS
                      • 2011
                      • 1587

Co tu kombinować... Jest gro firm, które założą ogrzewanie postojowe do osobówki za ok 3,5-4 tys. zł.

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

dokładnie - oskrobanie bocznych trwa akurat tyle, co odmrożenie przedniej
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• ufo
                          L&K
                          • 2008
                          • 1475
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                          dokładnie - oskrobanie bocznych trwa akurat tyle, co odmrożenie przedniej
                          święta prawda :idea:
                          jestem tego samego zdanie.

Komentarz

• crom.de
                            RS
                            • 2012
                            • 1545
                            • Superb II (3T4)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Chris11
                            Co tu kombinować... Jest gro firm, które założą ogrzewanie postojowe do osobówki za ok 3,5-4 tys. zł.
                            Jak masz auto na gwarancji to niestety nie pójdziesz byle gdzie.
                            - Superb
                            - Panda 1.2

Komentarz

• Leniwiec
                              Rider
                              • 2009
                              • 624
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Odkopuję temat, bo przy okazji wizyty w ASO i zgłoszeniu kilku rzeczy jeszcze póki mam gwarancję, wyjaśniła się (mam nadzieję) sprawa grzania przedniej szyby. Pisałem o tym 2 strony wcześniej.
                              W skrócie: nagrzewa się długo i nierównomiernie. Poniżej link do filmiku, może się komuś przyda. Uprzedzam, że przez pierwsze 2,5 minuty nic a nic się nie dzieje :lol:

Diagnoza taka, że szyba do wymiany. Oby to pomogło.
                              Pozdro

Komentarz

• ufo
                                L&K
                                • 2008
                                • 1475
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Uprzedzam, że przez pierwsze 2,5 minuty nic a nic się nie dzieje
                                muszę przyznać, że u mnie też ale później odmraża dość szybko i równomiernie. napewno nie trwa to tak długo jak u ciebie, po oskrobaniu bocznych szyb, można wsiadać i jechać.

Komentarz

• gerard_ktm
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 169

Ja nawet rano fajki do końca nie zrobię i szyba jest cacy :lol:
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83516

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Hehe, jak jest lekki szron to ogrzewanie jakoś daje rade, ale już tak przy -5 to jak oskrobie sobie boczne to muszę sięgać do bagażnika po rozmrażacz, bo puszcza dopiero pod lusterkiem :twisted:
                                    Pozdro

Komentarz

• grzechux
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 17

A ja jeszcze nigdy nie dotknalem szyb, elektryczna przednia daje rade, boczne tez b. szybko odchodza za sprawa dogrzewania elektrycznego(naprawde szybko w aucie jest ciepło). Auto non stop pod chmurka. Pozdrawiam

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Panowie, mam pytanko do znawców tematu napraw gwarancyjnych.

Na początku tego roku miałem jeszcze na gwarancji wymienianą podgrzewaną przednią szybę. Temat opisany kilka postów wyżej.

Było to wykonane tuż przed końcem gwarancji, a druga sprawa to po wymianie nie było już warunków pogodowych, by sprawdzić czy wymiana faktycznie przyniosła dużą poprawę.
                                        Obecnie mamy pierwsze mrozy i wychodzi na to, że szyba dalej nagrzewa się nierównomiernie od pasa środkowego i trwa to dość długo.

Pytanie jest więc takie: skoro szyba była wymieniana w ramach gwarancji kilka miesięcy temu, a obecnie gwarancji na auto nie ma, to czy jest gwarancja na samą szybę? Albo na to, że zgłoszona wada nie została dobrze naprawiona?

Pytam, bo już kiedyś z ASO przerabiałem temat, że coś mi naprawili w ramach gwarancji auta, a jak zepsuło się ponownie to samo w ciągu kilku miesięcy, to była jazda - wg ASO gwarancja nawet na wymieniony element trwa tylko do końca gwarancji auta :shock:
                                        Pozdro

Komentarz

• mac_aaron
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 984
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

ASO tak twierdzi, ale pójdziesz do Rzecznika Praw Konsumenta to ich naprostuje, bo ta część normalnie ma 2 lata gwarancji.

Komentarz

• Leniwiec
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 624
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

mac_aaron, dzięki za linka. Poczytałem sobie i trochę rozjaśnia temat. Problemem jest tylko to, że auto mam w leasingu, więc nie jestem konsumentem.
                                            Zobaczmy jak zareagują w ogóle na zgłoszenie. Może po aferze ze spalinami VW zmieni podejście do klienta na lepsze... taaa.. wiem... naiwny jestem :twisted:
                                            Pozdro

Komentarz

Pracuję...